Friday, September 21, 2007

De kristna ska utrotas!

I Libanon har minst 8 framtradande Libanesiska, mest kristna, politiker och publicister mordats. Det senaste offret Ghanem aterkom till Libanon for att delta i presidentvalet. Bara efter 2 dagar i landet blev han utsatt for ett attentat med dodlig utgang. Pro syriska terrorister antas ligga bakom samtliga attentat. De forsoker skramma de libanesiska anti-syriska majoriteten att rosta for sin kandidat. Syrien och Hezbollah terroristerna avfardar anklagelserna om att de skulle vara inblandade i attentaten. En libanes skrev en intressant artikel som talar om den okande Islamiseringen av Libanon som forr var en mest kristen nation. Jag ska lanka till den artikeln om jag kan hitta den. Aterkom garna.
Dagen SvD

1 comment:

Libanonbo said...

Mord för makt i Libanon – av vem?

Jag har läst det förut, varje gång som en libanesisk politiker mördas, så är det ett verk av en pro-syrisk odemokratisk väst-fientlig minoritet som är i opposition mot en anti-syrisk demokratisk väst-vänlig majoritet.
Som boende i Libanon försöker jag följa, och så gott det nu går, förstå den libanesiska inrikespolitiken. Jag försöker också följa vad som skrivs i de tre stora svenska dagstidningarna, det är en sparsam rapportering och när det överhuvudtaget skrivs så är det schablonartade analyser som likaväl skull kunna läsas i amerikansk eller brittisk press.
Sedan den kristne industriministern Pierre Gemayel mördades förra året har den allmänt vedertagna teorin varit den om de ”tio små negerpojkarna”, en efter en skall majoritetens riksdagsmän likvideras till dess det parlamentariska övertaget har upphört. Det är knappast en hållbar teori eftersom fyllnadsval hölls i augusti för att ersätta dels Gemayel , dels den i juni mördade sunnipolitikern Walid Eido. Att sedan fadern till bortgångne industriministern, den förre detta presidenten Amin Gemayel, inte lyckades i demokratiska val erövra sin sons parlamentplats är ju en annan sak.
Enligt den libanesiska konstitutionen skall presidenten väljas med 2/3 parlamentarisk majoritet. Parlamentet har inte sammanträtt sedan förra hösten, och det börjar bli hög tid för en sammankomst eftersom presidentval stundar. Eftersom dödläget sannolikt kvarstår ”lobbar” USA och en viss mån Frankrike, dock lite mer nyanserat sedan Jaques Chirac blivit ersatt av Nicolas Sarkozy, att i brott mot grundlagen välja en president med enkel majoritet.
Enligt konventionell visdom så är det denna majoritet som Syrien, med hjälp av sina hantlangare i Libanon, Hizbollahs Hassan Nasrallah och den kristne generalen Michael Aoun, försöker ta avdaga för destabilisera Libanon.
Den i Beirut baserade brittiske journalisten Robert Fisk har skrivit att när de kristna är utsatta för muslimsk dominans så splittras de och försvagas än mer. Libanon är ett segrerat land, jag vet ej riktigt vad shiiter tänker i södra Libanon och Bekaadalen eller vad sunniter i västra Beirut, Sidon och Tripoli tycker om situationen. Men jag känner av stämningarna i det kristna områdena, som östra Beirut och Metn.
De kristna har alltid sökt efter en stark ledare och klagade ofta förr över att deras ledare antingen var i exil eller lönnmördade. Glädjen var stor när General Aoun återvände efter 15 års exil i Frankrike i maj 2005, en glädje som inte sågs av blida ögon av etablerade, och före detta syrienvänliga politiker, från både muslimska och kristna politiska läger.
Jag har sett detta stöd eroderas allt eftersom tiden gått. Efter ha blivit marginaliserad av det politiska etablissemanget ingick Aoun en politisk allians med Hizbollah, en handling som fick många kristna att börja undra; ”Hade den gamle syrienkämpen blivit syrienvänlig?” Han har fortfarande en majoritet bakom sig men den minskar efter varje politikermord.
Den kristna majoriteten ger Hizbollah legimetet och politisk kraft. Att försöka framställa Aoun som en syrienvänlig landsförrädare som lönnmördar 14 mars - politiker kan vara en metod att eliminera den kristna majoriteten och samtidigt försvaga Hizbollah. Åtminstone är det en teori god som någon annan.
I Libanon finns det ingen sanningar, bara en massa teorier.

Svensk Libanonbo