Wednesday, September 12, 2007

Dyr medicin kan inte langre anvandas i sverige?

Om tillgang till medicin finns varfor ska den stoppas? KS i Huddinge avbryter behandling som visar sej hjalpa trots att andra patienter far samma behandling. Motivet ar att det kostar for mycket. Sverige har rad att hyra ett passagerar flygplan for att flyga en invandrad muslimsk terrorist ifran Guantanamo pa Kuba till Sverige men folk i desperat behov av sjukvard maste stangas av ifran sin behandling. I valkanda arenden vill Sveriges regering forsoka se "humanistisk" ut i allmanhetens och omvarldens ogon. I det tysta sa blir det en annan regel som galler for svenskar, om man har tur kan man blir rattvist behandlad, oftast inte. Om man ska forsoka sej pa en kreativ losning istallet for att forkorta livet pa en ung person sa kanske vi borde undesoka hur medicinen kan kosta sa mycket som 10 miljoner par ar, hur kan man hitta en billigare behandling. Man kan forsoka med konkurrens inom upphandlingen, det svenska monopolet har nog bara en prislista, om man gor sin upphandling i andra lander kan nog priset ga ner for samma behandling. De sma resurserna svensk sjukvard har kanske inte ens racker till att undersoka en san sak. Privatisering av vissa tjanster ar alltid battre.
SvD
DN
DN2
SvD2

2 comments:

Christoffer Willenfort said...

Den medicin som vi talar om är helt ny så den ligger under patent i minst 15 år.

Om du inte gilalr det så får du börja bråka med de internationella patentreglerna.

Sen så är din jämförelse med "invandrad muslimsk terrorist" rent ut sagt skitsnack och populism.
den hör inte hemma i en vettig diskution. Det är bara en variant på "dom kommer och tar våra jobb och lever på socialbidrag"

Folkomrostning Nu! said...

Den medicinen kan kopas in i manga olika landerd, priser kan forhandlas, bast i privata uppkop. I vissa lander kan det bli upp til 90% rabatt, jag tvivlar pa att monopolet i sverige kan gora det, men i privat regi ar det nog mojligt. Hur ar tal om den "svenske" talibanen populism? Det var en illustration pa hur staten slosar bort miljoner pa att flyga hem talibanen som man absolut inte behover gora, det drabbar det viktiga saker som sjukvard och annat. Det tycker du inte tillhor en vettig diskussion.
Vi ska altsa tabu belagga amnet? Jobbar du pa en stor tidning eller TV? Dar talar man inte om saken. 95% av av svnskarna pratar daremot om saken och ar upprorda over sloseri och inhemsk fattigdom.