Tuesday, September 25, 2007

Allt fler Mord i Sverige borde rubriken lyda!

DN rapporterar att i USA begas allt fler mord. SvD skriver om nyheten pa samma ytliga satt. Sedan 2004 har antalet mord okat. Sedan 1991 har daremot antalet mord minskat fram till 2004. Hur ser statistiken ut, den finns inte med i artikeln.
Man kan fa intrycket att det ar hog brottslighet i usa och att antalet mord ar hogt. Hur ligger det till om man skulle jamfora med sverige. Ett antal ar sedan sa hade usa 11 mord och sjalvmord per 100.000 invanare/ar. I sverige hade vi samtidigt nasta dubbelt sa hoga siffror, 19 per 100.000 invanare varje ar. I debatter sa har svensken ingen aning om den verkliga statistiken, man tror sej veta utan att veta. Bara i svenska tidningarna skrivs om runt 3-4 mord om dagen, dom skriver givetvis inte om alla mord bara en del. I usa kan en medborgare utan kriminell bakgrund kopa vapen fritt, torts att vapen ar mycket mer tillgangliga i usa sa ar statistiken varre i sverige. Sedan dess har siffrorna gatt ner i usa och samtidigt har siffrorna gatt upp i sverige. Om man laser artikel sa ar den lik tusentals andra artiklar som utan kontext skriver om negativa nyheter i andra lander. Man ges ett intryck av att i andra lander ar det samre pa manga plan, och det ar tur man bor i sverige for vi har det battre. Men det ar en falsk bild man far. Motsatsen ar sannare. Siffrorna blev sa hoga i sverige att den davarande regering slutade ge ut den typen av statstik, dom friserade siffrorna for att se battre ut an omvarlden. "Vi ar ju bast i valden pa allt utan undantag, och Goran Persson styrde den viktigaste stormaken i varlden," ar det vissa som tror. Om ett mord intraffade sa kunde forovaren bli domd for misshandel, inte mord. Statisitken gjordes om sa att domar raknades i statistiken men om ingen skyldig akt fast eller blivit domd sa raknades inte de morden med. Statistiken har i sverige friserats for att se "battre ut". Alliansen maste komma tilratta med den forfalskning av verkligheten som socialdemokraterna satte i system. Vi vet ingenting om de verkliga arbetsloshets siffrorna, brottsligheten, invandringens kostnader, utvandring, foretags utflyttning, mm.

3 comments:

C388PT said...

Den statistik du refererar till finns inte i din artikel. Däremot vill jag minnas att man i samband med den debatten diskuterade faktorerna bakom de siffrorna du nämnde. Då visade det sig att man i USA inte hög grad använder kategoriseringen självmord som man gör i Sverige, utan kallar det olycksfall eller inte kategoriserar det överhuvudtaget. Man kan inte enbart titta på siffror utan att också fråga sig hur man kommit fram till detta resultat i en undersökning.

loghos said...

Enligt Brottsförebyggande rådet BRÅ så ligger vi på ca 250 mord och dråp (2005 års siffror) vilket ger ca 2,5 mord per 100 000 inv i Sverige och enligt en artikel i DN http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=696822 ligger USA på 17 000 mord och dråp (2006 års siffror) vilket ger ca 5,66 mord per 100 000 inv varav 70% med handeldvapen.

DEATH said...

det du skriver är inte sant. det sker runt 100 mord i sverige per år